Als holistische natuurgeneeskundig therapeut werk ik vanuit de volgende 5 natuurgerichte principes:

  1. Energie
  2. Prikkeloverdracht
  3. Drainage
  4. Voeding
  5. Psyche

Deze 5 principes zijn terug te vinden in de werkvormen die ik toepas. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat energie de basis is voor het functioneren van het menselijk lichaam. Zonder energie, kunnen de overige vier principes niet functioneren. Voor alle principes geldt een duidelijke prioriteitsrangschikking; een principe kan niet functioneren als de werking van het voorgaande principe niet optimaal is. Om al mens optimaal te kunnen functioneren dienen al deze 5 principes in balans te zijn.

Zie mijn “werkvormen” hoe ik deze 5 principes in de praktijk toepas.

Energie

Het belangrijkste principe is ‘Energie’. Dit is de basis voor het functioneren van het menselijk lichaam. De energiestromen in en om ons lichaam zijn noodzakelijk om te functioneren. Deze stromen zijn in ons lichaam verbonden door middel van chakra’s en meridianen. Wanneer er een tekort is aan energie in een lichaam, dan ontvangt het zenuwstelsel onvoldoende informatie en kunnen de organen en weefsels ontregeld raken.
Bij mijn behandelingen gebruik ik de chakra’s en de sen-lijnen (meridianen) om de energiestromen weer in goede banen te leiden, waardoor het geneesproces op gang wordt gebracht. Want zonder energie kan er geen herstel plaatsvinden.

Prikkeloverdracht

De stroming van energie vindt plaats in alle lagen van ons lichaam. Het zenuwstelsel is één van deze lagen dat gebruikt wordt voor de ‘communicatie’ in ons lichaam. De hersenen sturen namelijk prikkels door het lichaam. Wanneer deze prikkels op de goede manier in ons lichaam worden ‘gecommuniceerd’, worden de signalen aan alle delen van het lichaam duidelijk doorgegeven en kan ik energieblokkades opsporen. Zonder een goede prikkeloverdracht kunnen de functies van het menselijk lichaam stagneren en is een lichaam niet gezond.

Drainage

In ons leven wordt een lichaam steeds bestookt met gifstoffen. Denk bijvoorbeeld aan straling, maar ook aan stress. Doordat ons lichaam dit iedere dag te verduren krijgt is er veel energie nodig om deze gifstoffen af te voeren. Door mijn behandeling maak ik het makkelijker voor een lichaam om zichzelf regelmatig te reinigen, te draineren dus.

Voeding

Zoals iedereen weet is gezond eten nodig voor een lichaam om goed te werken. Krijgt een lichaam niet de goede voeding, dan kun je ziek en moe worden. Onjuiste voeding is natuurlijk ongezonde voeding, maar ook sommige gezonde voeding kan op een bepaald moment niet meer goed voelen. Een lichaam kan soms bepaalde gezonde voeding niet goed meer verdragen. Daarom is het belangrijk om samen uit te zoeken welke voeding gezond is voor uw lichaam. Naast ‘eten’ als voeding, is er ook een geestelijke vorm van voeding. Denk bijvoorbeeld maar eens aan uitdagingen, verwachtingen en overtuigingen. Maar geestelijke voeding kan ook slecht zijn, zoals oordelen en verwachtingen van anderen. Door bewust te worden van deze ongezonde ‘voeding’ en deze anders te gaan benaderen, zult u zich lichamelijk ook snel beter voelen.

Psyche

Tot nu toe gaan de vorige natuurgerichte principes vooral over uw lichaam. Maar uw lichaam bestaat uit meer dan alleen fysieke aspecten. Wat dacht u van emotionele aspecten, of spirituele aspecten? Het is daarom belangrijk om niet alleen naar uw lichaam te kijken, maar ook naar uw emoties en uw gedragspatronen. Door negatieve denk- en gedragspatronen te veranderen zult u veel sneller herstellen van uw klachten. Als laatste stap is het dus van belang om te kijken hoe we op een gezonde manier deze patronen kunnen doorbreken.