De werkvormen die ik gebruik in mijn praktijk:

Nuad (Phaen) Borarn (Thaise Medische Massage Therapie)

Het lichaam wordt tijdens een massage in diverse yoga-posities gebracht. Je wordt bewerkt met knieën en ellebogen en soms zelfs met het volledige gewicht van de masseur of masseuse. Olie komt er niet aan te pas. Je spieren worden gekneed tot het laatste restje spanning verdwenen is. Je ledematen worden gestrekt en uitgerekt, je rug gebogen tot een soepele kromming. Het poogt het lichaam te harmoniseren, blokkades los te maken, en deficiënties volgens de energielijnen te weg te werken.

In tegenstelling tot traditionele Chinese geneeskunde, die gericht gebruik maakt van acupunctuur om de druk te manipuleren, bevordert de Thai massage dezelfde punten maar met een helende aanraking. Daarom lijden de punten aan minder spanning, en de levensenergie, of Prana, wordt toegestaan om vrij te bewegen. Samen met het beïnvloeden van de energieke kant, werkt men ook aan het fysieke lichaam. Beginnend bij de voeten en vorderend tot het hoofd, zal het lichaam van de cliënt worden bewogen, worden losgemaakt en worden uitgerekt.

De combinatie van energieke en fysieke aspecten is uniek aan Thai massage, en zo zijn ook de gevolgen. Deze oude massage is een gift voor het lichaam, de toespraak (energie) en de mening (hart). Het is een manier om ziekte te verhinderen, helpt om blokkades op te lossen alvorens zij zich psychologisch of fysisch vertonen, en het verbetert ook de flexibiliteit. Tijdens de Thaise massage wordt gemakkelijk zittende kleding gedragen en de massage gebeurt op een matras.

Thaise massage voorkomt en verhelpt zowel lichamelijke als psychische klachten en stimuleert de bloedsomloop en het lymfesysteem waardoor men weer energie krijgt. Chronische vermoeidheid, rug- en nekklachten, hoofdpijn, stijve spieren en gewrichten en een slechte doorbloeding kunnen door Thaise massage verholpen worden. Het zorgt voor versoepeling van de weefsels (huid, spieren, zenuwen en gewrichten) en verbetert de bloedcirculatie, bestrijdt stress en vermindert depressieve gevoelens. Op geestelijk/spiritueel vlak geeft een gevoel van continuïteit in het lichaam, zorgt voor stroming, activeert Chi (Lom).

Traditionele Thaise massage is een van ’s werelds oudste genezingsmethoden. De Thaise mensen zagen ziekte als onbalans in het lichaam of de geest en zochten hulp in de lokale tempel. Zij werden behandeld met de vier elementen van de traditionele geneeskunst:

  1. spirituele ondersteuning
  2. voedingsondersteuning
  3. kruiden
  4. massage

Thaise massage is een meer dan 2.500 jaar oude massage. Van oorsprong Indisch, is deze massagevorm samen met de boeddhistische monniken naar Thailand gekomen. Niet alleen je lichaam, maar ook je geest voelt zich bevrijd. Dat holistische idee – harmonie tussen lichaam en geest – heeft zijn wortels in het boeddhisme. De Thaise massage is een onderdeel van de Thaise medische en spirituele traditie. Tijdens de behandeling wordt er aandacht besteed aan het voedingspatroon, indien nodig worden er ook kruidenstempels (Luk Pra Kob) gebruikt.
Dit is ook de massage die u kunt zien in het voorbeeldfilmpje.

Natuurgerichte principes : 1. energie, 2. prikkeloverdracht, 3. drainage, 4. voeding, 5. psyche

Kod Jud Jab Sen (Thaise drukpuntmassage)

Dit is de Thaise Medische Massage die ik gebruik bij spierklachten zoals Nuad Borarn, maar specifiek gericht op de klachten. Tevens wordt dan de oorzaak opgespoord, aangepakt en bekeken hoe de klachten vervolgens te voorkomen.

Natuurgerichte principes : 1. energie, 2. prikkeloverdracht, 3. drainage, 5. psyche

Reflexzonetherapie/voetreflextherapie

Bij Thaise voetreflexmassage worden de drukpunten op de voetzool met een massagestokje gestimuleerd. Een van de voornaamste doelen van deze vorm van voetreflexmassage is vermindering van spanning op lichamelijk en psychisch gebied. Het verbetert de doorbloeding, activeert de organen en stimuleert de zenuwbanen.

De Thaise voetreflexmassage wordt opgebouwd met wrijfbewegingen over de gehele voet om de voet op te warmen, daarna volgen lichte knedingen en acupressuur. De organen van de mens zoals hart, longen, maag, darmen en nieren zijn in de vorm van meridianen terug te vinden op de voetzool. De voetzool wordt in deze visie gezien als de spiegel van het lichaam.

Door acupressuur met een massagestokje uit te oefenen op bepaalde punten van de voetzool worden de organen gestimuleerd. Deze massage wordt vaak als aangenaam ervaren. Sommige mensen voelen tintelingen en prikkels. In sommige gevallen kan een (lichte) pijnprikkel voelbaar zijn dit zou wijzen op een blokkade van de energiestroom. Door deze punten zacht aan te drukken en te masseren zou een blokkade kunnen worden verminderd of opgeheven.

Voetmassage wordt verondersteld het lichaam tot rust te brengen en de delen die door stress uit balans zijn geraakt van voldoende bloed en energie te voorzien. Doordat in deze visie het lichaam tijdens een voetmassage volledig gestimuleerd wordt zouden er afvalstoffen vrijkomen, wat emoties los zou kunnen maken.

Natuurgerichte principes : 1. energie, 2. prikkeloverdracht, 3. drainage, 5. psyche

Gua Sha (schraap-techniek-massage)

Door middel van de eeuwenoude schraap-techniek-massage Gua Sha worden opgeslagen afvalstoffen in het bindweefsel, de spieren en de gewrichten verwijderd, waardoor energie beter doorstroomt.

Na aanbrengen van olie op de huid wordt met een speciale schraper over de huid geschraapt. Hierdoor worden onzichtbare stagnaties in het lichaam op de huid zichtbaar. Het lichaam kan vervolgens de losgemaakte afvalstoffen afvoeren.

Natuurgerichte principes : 1. energie, 2. prikkeloverdracht, 3. drainage

Luk Pra Kob (Thaise Kruiden Massage)

Een massage met warme kruidenstempels die gevuld zijn met ontspannende, reinigende en activerende kruiden. Volgens de oude traditionele Thaise medicijnwetenschap kunnen pijnen en spanningen, die niet met acupressuur of andere massages weggenomen kunnen worden, beter behandeld worden met een warme kruidenstempels. Door de werking van de kruiden, de warmte en de scrubbende werking van de kruidenstempels wordt je geest ontspannen en lichaam goed gereinigd en doorbloed.

Natuurgerichte principes : 1. energie, 2. prikkeloverdracht, 3. drainage, 5. psyche

Ontspanningsmassage

Dit is een zachtere variant van de medische masssage therapie, Nuad (Phaen) Borarn, met als doel ontspanning in plaats van een medische behandeling.

Shambhala

Shambhala is een zeer hoog frequente kosmische energie, die ik goed kan ontvangen en doorgeven en die zeer sterk helend werkt. De warmte en doorstroming worden door mijn cliënten duidelijk waargenomen en hebben een ontspannend, bewustmakend en weldadig effect. De energie versterkt ook de werking van mijn massage.

Natuurgerichte principes: 1. energie, 2. prikkeloverdracht 5. psyche

Voedingsondersteuning

Als ik merk dat mijn cliënten problemen hebben door slechte voeding praat ik met hun over hun eetgewoontes. Ik wijs hen erop dat een goed ontbijt een goede basis voor de dag die komen gaat, terwijl het avondeten mag niet zwaar mag zijn omdat ons lichaam aan het einde van de dag niet zoveel energie meer nodig heeft.

Bovendien beveel ik hen aan vers bereid voedsel te eten in plaats van kant-en-klare maaltijden of producten uit blik of een pakje. Deze producten bevatten vaak ook de smaakversterker genaamd, E621/ E635, Ve-tsin, oftewel MSG (monosodiumglutamaat). Deze smaakversterker is zelfs schadelijk voor de gezondheid en geeft veel onverklaarbare klachten.

In Thailand, waar ik vandaan kom, gaan de mensen dagelijks naar de markt om verse producten te kopen. De groenten worden niet te gaar gekookt waardoor vitamines intact blijven. Bovendien eet men niet te veel vlees maar vooral verse vis. Het eten wordt op smaak gemaakt met verse kruiden, die zelf ook weer een gezonde uitwerking hebben. Indien men geïnteresseerd is, geef ik kookadvies over de gezonde Thaise keuken.

Als men voedsel eet, wat goed verteert, zullen geen verstorende gistings- en rottingsprocessen in gang gezet worden. Verder drinken de meeste mensen in Nederland te weinig water. Ons lichaam heeft water nodig om voedsel te verteren en het lichaam te zuiveren. Ik adviseer mijn cliënten daarom veel verse groenten en fruit te eten en het gebruik van vlees te beperken en genoeg water te drinken.

Natuurgerichte principes: 1. energie 3. drainage 4. voeding

Stoelmassage / Bedrijfsmassage

Dit is een korte, ontspannende en activerende massage ter preventie van werkstress en RSI. De massage kan op de werkplek door de kleding heen worden gegeven. Na de behandeling op de massagestoel voelt men zich ontspannen en verfrist, doordat de bloedsomloop wordt gestimuleerd en de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de hersenen toenemen.

Natuurgerichte principes : 1. energie, 2. prikkeloverdracht, 3. drainage, 5. psyche